Moje Thali Kontakt Slovensky Moje Thali

Thali recepty

 

Spolu s našimi indickými kuchármi sme si pre Vás pripravili vegetariánske recepty prevoňané indickými koreninami, ktoré si zvládnete pripraviť aj sami doma. Ochutnať ich samozrejme môžete aj vo všetkých našich vegetariánskych reštauráciach Thali v Bratislave. Ingredience na prípravu bez obáv nájdete aj v našom Thali obchodíku. A ak si aj tak neviete rady, môžete sa prihlásiť na náš Thali kurz varenia s našim indickým šéfkuchárom Kundanom.

 

 

Garam masala - najtypickejšia zmes indického korenia

 

 Ingrediencie (všetky kúpite v našom obchodíku):

  • 2 kúsky čierneho kardamónu
  • 4 kúsky zeleného kardamónu
  • 1 sušené chilli
  • 1x5cm indickej škorice celej
  • 2 indické bobkové listy
  • 2x2cm muškátového kvetu
  • 4 – 5 ks klinčekov
  • 1/2 lyžičky rímskej rasce  

 

 

Roti - indický celozrnný chlieb

 

 Ingrediencie:

  • 300 ml vody
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1kg celozrnnej múky Chakki Atta (kúpite v našom obchodíku)
  • olej

 

Postup:

Zmiešajte všetky ingrediencie okrem oleja a vypracujte jemné cesto. Nakoniec pridajte do cesta aj olej. Cesto si rozdeľte na malé guličky, ktoré následne rozvaľkajte. Na rozohriatom oleji opečte placky z oboch strán.

 

 

Koriandrové chutney

 

 Ingrediencie:

  • 100g čerstvého koriandru
  • 200g paradajok
  • 200g cibule
  • 1 celý cesnak
  • 35g zázvoru
  • soľ
  • 2 citróny
  • 50g chilli

 

 Postup:

Ošúpeme cibuľu, cesnak a zázvor. Nakrájame na väčšie kúsky. Všetky ingrediencie spolu premiešame mixérom až sa vytvorí hustá „omáčka“.

 

 

Mango lassi - indický jogurtový nápoj

 

 Ingrediencie:

  • 1kg bieleho jogurtu
  • 200g mango drene Alphonso (kúpite v našom obchodíku)
  • 100g cukru
  • ½ čajovej lyžičky rozdrveného karadamonu

 

 Postup:

Všetko spolu rozmixujeme a ak sa nám zdá príliš husté pridáme trochu vody.

 

 

 

Aloo gobi - Indické subji zo zemiakov a karfiolu

 

 Ingrediencie:

  • cca 3 hrnčeky nasekaných ružičiek karfiolu
  • cca 2,5 hrnčeka nakrájaných zemiakov
  • 1 stredná cibuľa - nasekaná nadrobno
  • 2 veľké paradajky - nakrájané
  • trochu zázvoru a 3-4 strúčiky cesnaku rozmixované do pasty
  • ½ ČL červeného chilli
  • ¼ ČL kurkumy
  • ¾ ČL koriandra
  • ¼ až ½ ČL garam masala korenia
  • ½ ČL rozdrvené listy senovky gréckej

 

Postup:

Najprv nakrájame zemiaky, paradajky a cibuľu. Karfiol nakrájame na stredne veľké kúsky. Zohrejeme osolenú vodu a vložíme do nej kúsky karfiolu. Na rozpálenej panvici rozohrejeme olej a celé korenie. Speníme, kým korenie začne voňať. Pridáme najemno nakrájanú cibuľu a dozlatista osmažíme. Potom pridáme zázvorovo-cesnakovú pastu. Premiešame a varíme, kým sa surová vôňa pasty nevytratí. Pridáme nakrájané paradajky a varíme na miernom ohni 5-7 minút. Pridáme korenie - kurkumu, červené chilli a koriander a varíme za stáleho miešania 8-10 minút. Pridáme karfiol a zemiaky, dobre premiešame, nalejeme vodu, dosolíme podľa chuti. Prikryjeme a privedieme do varu, kým nie sú zemiaky uvarené. Ak omáčka príliš zhustne, pridáme trochu vody a podusíme. Nakoniec pridáme korenie garam masala a senovku grécku. Zamiešame a dusíme pól minúty. Ako ozdobu použijeme nasekané lístky koriandra. Podávame s basmati ryžou alebo indickým chlebom.

 

Palak mushroom corn paprika - Indické subji zo špenátu, šampiňónov, papriky a kukurice

 

 Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky nasekaného špenátu1 zelené nasekané chilli
  • 5 g nasekaného zázvoru
  • 2-3 strúčiky pokrájaného cesnaku
  • 200 g šampiňónov
  • 200 g kukurice
  • 1 stredne veľká paprika, nakrájaná
  • 1 stredne veľká paradajka, nakrájaná
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná
  • 2 ČL oleja
  • ¼ ČL kurkumy
  • ¼ až ½ ČL mletého červeného chilli
  • ¼ až ½ ČL garam masala, mleté
  • 1,5 až 2 hrnčeky vody
  • ½ ČL kukuričnej alebo cícerovej múky
  • soľ
  • celé korenie garam masala

 

Postup:

Špenát zmiešame so zeleným chilli, cesnakom a zázvorom. Na rozohriatom ohni osmažíme celé korenie Garam Masala. Pridáme cibuľu, ktorú opražíme dozlatista. Pridáme paradajky a smažíme 1-2 minúty. Pridáme šampiňóny, kukuricu a papriku a varíme, kým sa šťava nezačne oddeľovať na okraj zmesi. Pridáme kurkumu, mleté červené chilli aj garam masalu. Dobre premiešame. Pridáme rozmiešaný špenát a varíme 2-3 minúty. Pridáme vodu, soľ a dusíme. Po 2-3 minútach pridáme múku na zahustenie omáčky. Dobre premiešame. Varíme pokým omáčka nezhustne. Podávame s tradičným indickým chlebom naan alebo s ryžou.

 

Paneer jalfrezi - Indické subji z indického syra a zeleniny

 

 Ingrediencie:

  • 1 hrnček tradičného indického syru Paneer nakrájaného na kocky
  • 1 veľká nakrájaná cibuľa
  • 1 veľká paradajka nakrájaná na kocky
  • 1 veľká nakrájaná paprika
  • 2 ČL oleja
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL zázvorovo-cesnakovej pasty
  • ½ ČL červeného chilli korenia
  • ½ ČL kurkumy
  • ¾ ČL koriandra
  • 1 cl citrónovej šťavy
  • soľ

 

Postup:

Príprava paneer: Mlieko privedieme do varu, chvíľku povaríme, odstavíme a zrazíme ho citrónovou šťavou (1 liter mlieka / 1 citrón). Zrazené mlieko precedíme cez gázu, zviažemem a zaťažíme aspoň na 1 hodinu.

Rozohrejeme olej na panvici, pridáme rascu, zázvorovo-cesnakovú pastu a cibuľu. Keď sa cibuľa opečie dozlatista, pridáme papriku a soľ. Chvíľu povaríme a pridáme červené chilli, kurkumu a mletý koriander. Po 5 minútach pridáme nakrájané paradajky. Keď omáčka trochu zhustne, pridáme kúsky syra Paneer. Varíme, pokým sa omáčka nespojí so syrom Paneer. Pred odstavením zmesi z ohňa pridáme lyžičku citrónovej šťavy. Podávame ozdobené praženými mandľami alebo listami koriandra.